А чи знаєте Ви, що шампанське винайшли англійці, а зовсім не французи,
як прийнято думати. Смак до «шипучку» виробився в англійців ще в XVI
столітті, коли вони імпортували з провінції Шампань зелене «плоске» вино
і додавали в нього цукор і патоку, щоб вино заграло. Як випливає з
документів Британського Королівського товариства, метод, який зараз
прийнято називати «шампанізація», вперше був описаний в Англії в 1662
році.
Французи, звичайно, додали витонченості і маркетингового присмаку, але
сучасну «суху» техніку (або брют) вони довели до досконалості лише в
1876 році (та й то для експорту все в ту ж Англію). Монах-бенедектінец
Будинок Періньон (1638-1715) не винаходив шампанського - насправді
більшу частину часу він присвятив якраз спробам позбутися ненависних
бульбашок.