Яким чином бджоли виробляють мед?
Mед, який ми купуємо у скляних та пластикових банках у магазині, збирається медовими бджолами, хоча джмелі також збирають мед. Медові бджоли будують соти з воску у зручних місцях, наприклад у дуплах дерев. Вони також живуть у дерев'яних вуликах, які бджолярі будують спеціально для них. Потім бджолярі збирають мед, що зберігається в сотах. У кожному вулику проживає від 20000 до 60000 бджіл. Хто є хто у вулику? Існує королева, єдиним завданням якої є кладка яєць, декілька трутнів (бджіл чоловічої статі) та десятки тисяч робітників — усі жіночої статі. Дуже молоді бджолиробітниці, яким виповнилося лише декілька днів, приби-рають у вулику та годують личинок (бджілок, які тіль-ки-но вилупилися). Бджоли - робітниці, яким виповнилося по десять днів, приймають їжу, зібрану старшими бджолами, які називаються польовими. Деякі польові бджоли ви-конують більш специфічні функції розвідників. Розвідники вилітають з вулика у пошуках їжі — квіткового пилку та нектару. Коли вони знаходять гарні квітки, то летять назад до вулика. Тут вони виконують складний танок, який розповідає іншим польовим бджолам про напрямок та відстань, на якій знаходяться квіти. Мед виробляється з солодкої квіткової рідини, що називається нектаром. Нектар на 80% складається з води, в якій знаходиться суміш розчинених складних цукрів. (Нектар — це прозора рідина, що капає з кінчика цвіту жимолості, коли ви тягнете його від стебла.) У Північній Америці медові бджоли отримують нектар з таких квітів, як конюшина, кульбаба, цвіту фруктових дерев та ягідних кущів. Бджоли сьорбають нектар крізь свої дуже довгі язики, схожі на трубки. У них є звичайний шлунок та шлунок для меду. Шлунок для меду використовується як рюкзак для того, щоб доставити нектар від квітки до вулика Бджолі необхідно навідатися до 100—1500 квіток для того, щоб наповнити свій медовий шлунок нектаром, крапля за краплею Медовий шлунок вміщує лише приблизно 70 міліграмів нектару. Але це майже дорівнює вазі бджоли. Коли вона, нарешті, готова летіти до вулика, вона повністю завантажена цією солодкою рідиною. Повертаючись до вулика, польова бджола передає нектар бджолі-домогосподарці або двом, які сьорбають рідину з її рота. Інколи бджоли годують нектаром малюків та дорослих, але спершу з нього роблять мед. Яким чином? По-перше, бджоли-домогосподарки майже півгодини «жують» його, немов гумку. Фермен¬ти повільно діють на складні цукри у нектарі, перетво-рюючи їх на прості цукри. (Це робить нектар більш придатним для перетравлення та захищає його від бактерій, коли потім він зберігатиметься в сотах.) Потім бджоли розносять нектар крізь соти, краплина за краплиною. Вода у нектарі повільно випаровується, а сироп густішає. Бджоли роблять нектар ще сухішим, махаючи над ним своїми крилами. ШВИДКИЙ ФАКТ Яйця, які відкладає королева бджіл, очікує різна доля. Коли вилуплюються не запліднені яйця, їхні личинки перетворюються на трутнів (бджіл чоловічої статі). А коли вилуплюються запліднені яйця, личинки поступово перетворюються на бджіл-робітниць. Личинка, яку відгодовують, та якій подають трохи королівського желе (поживну речовину, що виробляється залозами бджоли), перетвориться на королеву. | |
| |
Переглядів: 3969 | Коментарі: 2 | |
Всього коментарів: 2 | |
| |