MENU
Головна » Статті » Наука і техніка

Названі переваги сала для здоров'я


КОРИСНИЙ ЖИР
Як представите шматочок сальця на чорному хлібці, та з морозца, так слинки і течуть. Але ви себе за це засуджуєте і женіть думки геть, понуро сьорбаючи знежирений кефір. Але сучасна наука все частіше перевертає наші уявлення про «шкідливих» і «корисних» продуктах. Ось, наприклад, фахівці з Мюнхенського університету досліджували склад свинячого сала за допомогою сучасних мікробіологічних технологій. І з'ясувалося, що воно містить арахідонову кислоту, яка входить до складу життєво необхідного вітаміну F.
Арахідонова кислота входить до складу клітинних мембран, є частиною ферментів серцевого м'яза. І навіть бере участь в ліпідному (жировому) обміні. Кислоти, що містяться в салі, мають жовчогінну дію і допомагають, як це не дивно, утворення в печінці "хорошого" холестерину і розщепленню "поганого" холестерину. Також в салі була виявлена ​​мононенасичених олеїнова кислота, яка захищає клітинні стінки печінки і нирок від продуктів окислення і також заважає розвитку атеросклерозу. Німецькі вчені віднесли сало до корисних тваринних жирів і навіть радять включати шматочок сала щодня в ... дієти для серцевих хворих.
Є ще одна особливість цього простого продукту - воно не накопичує в собі радіонукліди (на відміну від м'язових волокон і кісток). І навіть, як довели канадські токсикологи з вищої медичної школи Торонто, сприяє виведенню отруйних речовин з організму людини.
Але тим не менше медики не радять купувати сало в неперевірених місцях: є ризик заразитися трихінельозом (інфекцією, що вражає нирки і нервову систему) так само, як і від неякісного свинячого м'яса, тим більше, що солоне сало не проходить теплову обробку, - застерігає інфекціоніст -вірусолог Сергій Гарусов.

30 ГРАМІВ ДЛЯ ЗДОРОВ'Я
- У випадку з салом кількість не переходить в якість. У ньому все ж багато калорій і солі. Так що 200-грамовий шматок, зрозуміло, на принесе нічого, крім зайвих кіло на талії і ранкових ниркових набряків на обличчі, - радить не втрачати голову дієтолог-гастроентеролог Світлана Бережна. - У 100 грамах сала - від 680 до 780 ккал (в залежності від породи свиней). Тому, якщо так можна висловитися, безпечної для організму «дозою» сала можна вважати 30 грамів. Ще один момент: сало має жовчогінні властивості. Для здорових людей це добре, тому що сприяє відтоку жовчі і більш активній роботі травної системи. Але тим, у кого є проблеми з жовчним міхуром і печінкою, може і зашкодити.

ЯК І З ЧИМ Є
Солоне або відварене зі спеціями - оптимальний варіант. Копченим не захоплюйтеся - при копченні утворюються шкідливі сполуки феноли, які вважаються потенційно канцерогенні. Шкварки і смажений бекон теж варто виключити, тому як при смаженні тваринні жири окислюються і перетворюються вже на шкідливі тригліцериди, які небезпечні для печінки.
Погано поєднується сало з картоплею (крохмаль уповільнює переварювання жирів), а також з білим хлібом (рафіновані вуглеводи тільки додадуть калорій і посилять навантаження на печінку).
Безпечніше всього поєднання сала з мультизернові або житнім з борошна грубого помелу хлібом або хлібцями (харчові волокна і клітковина допоможуть правильно засвоїтися жирам) і овочами з нейтральною кислотністю (огірком, кабачком), а також квашеною капустою.
Категорія: Наука і техніка | Додав: sanya-97 (09.03.2017)
Переглядів: 86 | Теги: здоров'я, медики, особливості, продукт, сало, корисний жир, переваги | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]